HYGIENIC CHARACTERISTICS OF THE DAILY FOOD SET OF ELDERLY INDIVIDUALS RESIDING IN A SOCIAL CARE INSTITUTION IN BISHKEK
DOI:
https://doi.org/10.54890/1694-8882-2025-1-255Abstract
With age, physiological needs of the human body change, especially in terms of nutrition. The growing proportion of elderly people in Kyrgyzstan's population highlights the need to study the specifics of their nutrition. Considering age-related changes in the body and current demographic trends, we aimed to provide a hygienic characterization of the daily diet of elderly individuals residing in a social care institution in Bishkek. 
Materials and Methods. To assess the quality of nutrition among the elderly residing in the social institution, an analysis of their daily diet was conducted over the course of a year using hygienic, epidemiological, and statistical methods. A total of 120 menus (30 days in each season) were analyzed using the V.N. Kardashenko methodology. 
Results. An analysis of the elderly's diet revealed significant discrepancies between the actual consumption of nutrients and recommended norms. A significant excess of carbohydrate consumption was observed due to bakery products, cereals, and sugar, which can lead to the development of obesity and diabetes. At the same time, there was a deficiency of protein, vitamins, and minerals necessary to maintain the health of the elderly. 
Conclusions. The results obtained indicate the need to develop and implement comprehensive measures to improve the quality of nutrition for the elderly in social institutions. It is necessary to optimize the menu by increasing the proportion of vegetables, fruits, low-fat dairy products, and fish. It is also important to conduct regular monitoring of nutrition and carry out health education among the staff and residents of the institutions.
Keywords:
food set, elderly, daily diets, recommended dietary allowances, food consumption levelsReferences
1. Сусоева А.В., Ильницкий А.Н., Горелик С.Г., Гурко Г.И. Современное состояние организации рационального питания при реабилитации гериатрических пациентов хирургического профиля. Клиническая геронтология. 2018;5-6. http://doi.org/10.26347/1607-2499201805-06039-045
2. Сулейманова Г.Т. Медико-социальная потребность организации геронтологической помощи населению в Кыргызской Республике [диссертация]. Бишкек: научно производственное объединение «Профилактическая медицина»; 2023.
3. Джабоева А.С., Зукаева Т.Б., Баева А.А., Витюк Л.А. Рациональное питание как основной фактор здоровой жизни пожилых людей. Известия Кабардино-Балкарского государственного аграрного университета им. В.М. Кокова. 2021;4(34):27–34.
4. Кочкорова Ф.А., Сомкулова Э.Дж. Роль питания в сохранении и укреплении здоровья пожилых и старых людей (обзор литературы). Евразийский журнал здравоохранения. 2024;1:108-116. https://doi.org/10.54890/EHJ-2024-1-108
5. Stratidaki E, Mechili EA, Ouzouni C, Patelarou AE, Giakoumidakis K, Laliotis A, Patelarou E. A Study of Factors Contributing to the Nutritional Status of Elderly People Receiving Home Care. Nutrients. 2024;16(18):3135. https://doi.org/10.3390/nu16183135
6. Veisimiankali M, Mahvar T, Hemmati M. The Role of Nutrition in the Health of Elderly: A Review Article. J Biol Todays World. 2023;12(2):1-4. https://doi.org/ 10.35248/2322-3308.23.12.2.010
7. Ильницкий А.Н., Королева М.В., Шарова А.А., Кудашкина Е.В., Коршун Е.И., Кузьминов O.М. Питание и нутритивная поддержка людей в пожилом и старческом возрасте как фактор профилактики преждевременного старения и развития гериатрических синдромов (обзор литературы). Современные проблемы здравоохранения и медицинской статистики. 2019;3:132-150. https://doi.org/10.24411/2312-2935-2019-10058
8. Досжанова Г.Н., Абдулдаева А.А. Гигиеническая оценка пищевого статуса населения геронтологической группы. Гигиена и санитария. 2017;96(11):1084-1087. http://doi.org/10.18821/0016-9900-2017-96-11-1084-1087
9. Турушева А.В., Моисеева И.Е. Недостаточность питания в пожилом и старческом возрасте. Российский семейный врач. 2019;23(1):5–15. https:// doi.org/10.17816/RFD201915-15
10. Shimoda T, Suzuki T, Takahashi N, Tsutsumi K, Samukawa M, Yoshimachi S, et al. Nutritional Status and Body Composition of Independently Living Older Adults in a Snowy Region of Japan. Gerontol. Geriatr. Med. 2017;3:2333721417706854. https://doi.org/10.1177/2333721417706854
11. Park YS, Hong HP, Ryu SR, Lee S, Shin WS. Effects of textured food masticatory performance in older people with different dental conditions. BMC Geriatr. 2022;22:384. https://doi.org/10.1186/s12877-022-03064-w
12. Hägglund P, Gustafsson M, Lövheim H. Oropharyngeal dysphagia and associated factors among individuals living in nursing homes in northern Sweden in 2007 and 2013. BMC Geriatr. 2022;22:421. https://doi.org/10.1186/s12877-022-03114-3
13. Park HS, Kim DK, Lee SY, Park KH. The effect of aging on mastication and swallowing parameters according to the hardness change of solid food. J Texture Stud. 2017;48:362–369. https://doi.org/10.1111/jtxs.12249
14. Chen X., Yang S., Zhao H., Li R., Luo W., Zhang X. Self-Efficacy, Exercise Anticipation and Physical Activity in Elderly: Using Bayesian Networks to Elucidate Complex Relationships. Patient Prefer Adher. 2022;16:1819–1829. https://doi.org/10.2147/PPA.S369380.
15. Hua N, Zhang Y, Tan X, Liu L, Mo Y, Yao X, Wang X, Wiley J, Wang X. Nutritional Status and Sarcopenia in Nursing Home Residents: A Cross-Sectional Study. Int J Environ Res Public Health. 2022;19(24):17013. https://doi.org/10.3390/ ijerph192417013
16. Кардашенко В.Н. Руководство к лабораторным занятиям по гигиене детей и подростков. М.:Медицина; 1983. 230 с.
17. Эсенаманова М.К., Кочкорова Ф.А., Саржанова К.С., Цивинская Т.А., Атамбаева Р.М., Сомкулова Э.Дж. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах и продуктах для различных групп населения Кыргызской Республики: методические рекомендации. Бишкек; 2023. 64 с.
18. Файзибоев П.Н., Шайкулов Х.Ш. Оценка состояния питания проживающих в доме инвалидов. Экономика и социум. 2024;3-2(118):1004-1007.
19. Досжанова Г.Н., Абдулдаева А.А. Гигиеническая оценка пищевого статуса населения геронтологической группы. Гигиена и санитария. 2017;96(11):1084-1087. https://doi.org/10.18821/0016-9900-2017-96-11-1084-1087
20. Ларионова Т.К., Бакиров А.Б., Даукаев Р.А. Оценка питания взрослого населения Республики Башкортостан. Вопр. питания. 2018;87(5):37–42. https:// doi.org/10.24411/0042-8833-2018-10051
 
							 
			
		 
			 
			 
				















