CLINICAL CHARACTERISTIC OF SEVERE FORM OF FOOD BOTULISM
DOI:
https://doi.org/10.54890/.v3i3.466Abstract
Summary: Cases of food botulism are registered in the Republic annually, often occurring in severe form and may be fatal. This article analyzes 24 cases of patients with severe forms of food botulism. The diagnosis was confirmed by clinical, epidemiological and laboratory with reaction of neutralization in mice. The toxins A, B, C and E were isolated. The disorders of swallowing and breathing are important in severe form of botulism, as well, as late diagnosis. Improvement of the state and regression of neurological symptoms in severe botulism occurred for 2-3 weeks of the disease.
Keywords:
botulism, severe form, botulinum toxin, reaction of neutralization, neurological disorders.References
1. Centers for Disease Control and Prevention. Kinds o f Botulism [Электронный ресурс] / CDC, 2017. - Режим доступа: https://www.cdc.gov/botu lism/definition .html, свободный. - Яз. англ.
2. Носкова, О.А. Клинико-эпидемиологические особенности ботулизма в Забайкальском крае /О.А. Носкова, Т.Ю. Загоскина, Д.С. Ульданова //Эпидемиология и вакцинопрофилактика. - 2013. - №6. - С. 73.
3. Салиева, С. Т. Этиотропный подход в анализе и диагностике ботулизма и пищевой токсикоинфекции / С. Т. Салиева, Ж.И. Кудайбердиева, С. Т. Жолдошев //Успехи современной науки. - 2016. - №11, Том 10.- С. 54-59.
4. Клинико-эпидемиологические особенности течения пищевого ботулизма на современном этапе / [А.А. Береговой, М. Мурзаева, А.Ш. Джумагулова и др.] //Вестник КГМА им. И.К. Ахунбаева. - 2015.- №2. - С. 30-33.
5. Салиева, С.Т. Эпидемиологическая характеристика ботулизма Южного региона Кыргызской Республики / С. Т. Салиева, С. Т. Жолдошев //Журнал инфектологии. - 2017. - Том 9, №2. - С. 65-66.