CLINICAL AND EPIDEMIOLOGICAL FEATURES OF FOODBORNE BOTULISM FLOW AT THE PRESENT STAGE

DOI:

https://doi.org/10.54890/.v2i2.1096

Abstract

107 patients with botulism have inspected in the period from 2010 to 2014. The rise of the disease compared with the previous decade. A botulotoxin was revealing by the method reaction of neutralization with biotest on the mice. There was a slight predominance of botulism caused by type B and C, as compared to previous years. The leading product for the infection are canned vegetables. However, as there have been cases of infection after consumption of meat products, which had not been observed. The clinical picture of the greatest importance were neuroplegic and bulbar syndrome. The degree of expression and full of neuralgic infringement have described by heaviness of sickness. When specific therapy is accompany it should be take into account the heaviness of sickness.

Keywords:

botulism, paralysis, botulinum toxin, antibotulin serum.

References

1. В. В. Никифоров. Ботулизм: клинические особенности и современные подходы к терапии // Терапевтический архив. – 2001. - № 11. – с. 97-100.

2. Ю. В. Лобзин, Т. М. Зубик. Ботулизм у военнослужащих: диагностика и лечение // Военно-медицинский журнал. – 2003. - № 3. – с. 65-68.

3. Ретинская И.Г., Касаткина Л.Ф., Сиднев Д.В. Ботулизм: трудности диагностики. // Неврологический журнал. – Т. 11. – №6. – 2006. – С. 22-24.

4. Бабенко О.В., Авхименко М.М. Ботулизм // Медицинская помощь. – №1, 2004. –С. 32-34.

5. Амбалов Ю.М., Клишина Е.И., Васильева И.И. Правовые аспекты нераспознавания и лечения ботулизма на различных этапах ведения больных. // Успехи современного естествознания. – №5. – 2006. – С. 67.

6. Тошева Ш.А., Рахманов Э.Р., Гулямова Н.М., Ганиев Х.Г. Клинико-эпидемиологические аспекты ботулизма и его лечение.. // Здравоохранение Таджикистана. 2009. № 1. С. 57-59.

7. Жолдошев С.Т., Жумагулова А.Ш., Абдикаримов М.М., Клинико-эпидемиологическая оценка ботулизма южных регионов Кыргызстана // Мат. Международной конференции «Заболевание печени в клинической практике», Харьков 2007. С. 104

8. Джумагулова А. Ш. , Клинико-эпидемиологическая оценка пищевого ботулизма // Центрально-Азиатский Медицинский журнал, 2004, Т.Х., приложение 8, С. 89-92

Published

2023-12-20

How to Cite

Береговой, А., М. Мурзаева, А. Джумагулова, and А. Сыдыкова. “CLINICAL AND EPIDEMIOLOGICAL FEATURES OF FOODBORNE BOTULISM FLOW AT THE PRESENT STAGE”. Euroasian Health Journal, vol. 2, no. 2, Dec. 2023, pp. 30-33, doi:10.54890/.v2i2.1096.

Issue

Section

ISSUES OF HYGIENE AND EPIDEMILOGOLIA