ТОО-КЕН ӨНӨР – ЖАЙЫНЫН ЖУМУШЧУЛАРЫНЫН ТАМАКТАНУУСУНУН ЖОГОРКУ ЭНЕРГИЯЛЫК КУБАТТУУЛУГУ ЖАНА МАЙ МЕНЕН УГЛЕВОДДУК ЗАТ АЛМАШУУСУНУН КӨРСӨТКҮЧТӨРҮ

Аннотация

изилдөөнүн натыйжасында тоо-кен өнөр- жайынын жумушчуларынын дене салмагынын жана тамактануу статусунун жогорулашы аныкталган, муну күнүмдүк тамактанууда белоктордун жана майлардын көптүгү, ошондой эле тамактын жогорку энергиялык куббаттуулугу далилдейт. Май жана углеводдук зат алмашуунун көрсөткүчтөрүнүн жумушчулардын жашына жана жумушунун стажына жараша жогорулоо тенденциясы бар.

Ключові слова:

оо- кен өнөр- жайынын жумушчулары, тамактануу, тамактануу статусу, ДСИ (дене салмагынын индекси), май жана углеводдук зат алмашуу.

Посилання

1. Газенко О.Г. Физиология человека в условиях высокогорья. М.: Наука,1987.- 365с.

2. АлдашевА.А. Питание и высокогорье. Алма-Ата.- 1983.-10 с.

3. Эсенаманова М.К. Особенности питания и пищевого статуса киргизов Тянь-Шаня и Памира: автореф. дис. ... канд. мед. наук. – Алма-Ата,1981.

4. Скурихин И.М., Волгарев М.Н. Химический состав пищевых продуктов. Книга 1-М: ВО «АГРОПРОМИЗДАТ» 1987

5. Ванханен В.Д., Лебедева Е.А. Руководство к практическим занятиям по гигиене питания. М.: 1987.- 27с.

6. Эсенаманова М.К., Кочкорова Ф.А., Винников Д.В. Питание и пищевой статус в условиях высокогорья//Вестник Кыргызской Государственной Медицинской Академии им. И.К. Ахунбаева№2 2012.- С.77-80

7. WascherT., SchmoelzerI., WiegratzA., etal. Reductionofpostchallenghyperglycaemiaprev entsacuteendothelialdusfunctioninsubjectswithimp airedglucosetolerance.EurJ. Clin. Invest.2005;35: 551-57.

Жарыяланганы

2024-11-19

Як цитувати

Эсенаманова , М., Ф. Кочкорова, і Т. Цивинская. «ТОО-КЕН ӨНӨР – ЖАЙЫНЫН ЖУМУШЧУЛАРЫНЫН ТАМАКТАНУУСУНУН ЖОГОРКУ ЭНЕРГИЯЛЫК КУБАТТУУЛУГУ ЖАНА МАЙ МЕНЕН УГЛЕВОДДУК ЗАТ АЛМАШУУСУНУН КӨРСӨТКҮЧТӨРҮ». Евразиялык саламаттыкты сактоо журналы, вип. 3, вип. 3(1), Листопад 2024, с. 85-88, https://vestnik.kgma.kg/index.php/vestnik/article/view/1793.

Номер

Розділ

ГИГИЕНА МАСЕЛЕЛЕРИ